.Πάση θυσία στην εξουσία...

Με τη θολούρα των ημερών φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει πού βρίσκεται η χώρα και κυρίως τι μας περιμένει με ή χωρίς εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η ένταση και η δυσοσμία από τον βούρκο μοιάζουν να καλύπτουν τα πάντα λες και όλα γίνονται σε συνθήκες αφασίας. 

Η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις αθλιότητες ενός φαιδρού συστήματος τυχοδιωκτών έχει ξεφύγει από κάθε λογική και κινείται πλέον στα όρια της ψυχοπάθειας. Οποιος θεωρεί ότι μπορεί να αναμετρηθεί με τους οχετούς λάσπης απλώς χάνει τον χρόνο του. Η ουσία παραμένει πως ο τόπος βρίσκεται στο χείλος της...περισσότερα »

.Δυσωδία

*Μπορεί* ο φάκελος της υποτιθέμενης «απόπειρας εξαγοράς» του βουλευτή των ΑΝΕΛ να κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων, η δυσωδία του όμως παραμένει και, το κυριότερο, συνοδεύει μία από τις κορυφαίες διαδικασίες που προβλέπει το πολίτευμά μας. Στην Ελλάδα του 2014, που πασχίζει απεγνωσμένα να σταθεί στα πόδια της, κάποιοι επιμένουν να ταυτίζουν την πολιτική με τη λάσπη και τη χυδαιότητα. 

*Από* τη μεθόδευση και μόνο της δημοσιοποίησής της είχε διαφανεί το γελοίο της υπόθεσης και η ποιότητα των κατηγόρων. Αρκεί και μόνο ότι ένας πολιτικός αρχηγός και ένας βουλευτής χρειάστηκαν τη μεσολά...περισσότερα »

.Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά...

*Ξαφνικά* όλοι δείχνουν έκπληκτοι με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, σαν εκείνες τις κακόγουστες βιντεοκωμωδίες ξεπεσμένων θιασαρχών που γυρίζονταν με το κιλό στη δεκαετία του '90. 

Λες και τα όσα συμβαίνουν είναι σε κενό αέρος, οι πολίτες και τα κόμματα είναι αμέτοχοι στο θέατρο σκιών που υπονομεύει τη χώρα και τη σπρώχνει πιο βαθιά στον βούρκο της κρίσης. 

Μίας κρίσης που κατέληξε να είναι οικονομική, επειδή προηγήθηκε η κρίση αξιών, η κατάρρευση του πολιτικού, επιχειρηματικού και πνευματικού προσωπικού της... Και έτσι παρακολουθούμε να ενεργοποιείται ένα σχέδιο που ...περισσότερα »

.Συναίνεση και τακτικές...

*Μετά* το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου και το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, ήταν προφανές ότι, για να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία, χρειαζόταν μια άλλου τύπου «πολιτική πρωτοβουλία». 

Ετσι χθες το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς αιφνιδίως εγκατέλειψε τη θέση «εκλογή Προέδρου ή εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», προσχωρώντας κατά κάποιο τρόπο στη «συναινετική» τακτική, που υποδείκνυε τον τελευταίο καιρό ο κ. Βενιζέλος. *Ητοι, εκλογή* Προέδρου, διεύρυνση κυβερνητικού σχήματος, διαπραγμάτευση με τους δανειστές, συν...περισσότερα »

.Η «επόμενη» μέρα

γνωρίζουμε τι να περιμένουμε σε σχέση με τις δύο εναπομένουσες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου αλλά και για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές. 

*Ο πρωθυπουργός* ζήτησε ευρύτερη συνεργασία έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας πριν λυθούν καθοριστικά για το μέλλον του τόπου ζητήματα, όπως η έξοδος από το μνημόνιο, η συνταγματική αναθεώρηση, η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την ομαλή οικονομική πορεία στα μεταμνημο... περισσότερα »

.Το διεθνές ενδιαφέρον

*Διχάζονται* οι απόψεις, όπως είναι εύλογο να συμβαίνει, για τις επιπτώσεις που είναι ενδεχόμενο να προκληθούν από τις δρομολογημένες πολιτικές εξελίξεις, αλλά εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή διαφωνία είναι ότι εκείνο που οπωσδήποτε έχουμε επιτύχει είναι να συγκεντρώσουμε τους προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος. 

*Τέτοιο* δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όσο αυτό που διαπιστώθηκε χθες για την κάλυψη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε χρόνια να καταγραφεί. Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και στη δεύτερη, αλλά θα ενταθεί και θα κορυφωθεί στην...περισσότερα »

.Η ρύθμιση οφειλών

*Τώρα* που έχουμε εισέλθει στον δεύτερο πια μήνα της εφαρμογής της ρύθμισης των 100 δόσεων, τα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι ασφαλέστερα ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων. Και το πρώτο και αδιαμφισβήτητο είναι ότι καμία άλλη ρύθμιση στο παρελθόν δεν παρουσίασε τέτοια κινητικότητα. 

*Τα επίσημα* στοιχεία μιλάνε για 114.000 αιτήσεις οφειλετών του Δημοσίου με τις οποίες ρυθμίζεται συνολική οφειλή 1,6 δισ. ευρώ. Ως προς τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 40.000 αιτήσεις και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται σε κάτι παραπάνω ... περισσότερα »

.«Η Ελλάδα μπορεί να σώσει την Ευρώπη»

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη με φόντο την οικονομική κρίση και την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας απασχολούν σήμερα τον γερμανικό Τύπο. «Η Ελλάδα επιτυγχάνει, εκεί όπου η Ιταλία και η Γαλλία αποτυγχάνουν – στην εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού. Εάν δεν χάσουν τώρα την ψυχραιμία τους, μπορούν να σώσουν την Ευρώπη. 

Ένας μεγάλος κίνδυνος όμως παραμένει», διαπιστώνει η Welt του Βερολίνου, η οποία επαινεί τις επιδόσεις της Ελλάδας και σχολιάζει σχετικά με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μέσα στην Ευρώπη: «Η Ευρώπη κλονίζεται. Ο βορράς και ο νότος συγκρούονται. Η Γαλλία είν... περισσότερα »

.Αν ήμουν ο δανειστής...

*Ας πούμε* ότι δεν είμαστε εμείς που από βλακείες μας φτάσαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά οι Φινλανδοί. Κι ας πούμε ότι μετά από τέσσερα χρόνια κι αφού δανειστήκαμε, όπως κι άλλοι Ευρωπαίοι, και τους δανείσαμε για να γλιτώσουν τη χρεοκοπία, λένε ότι τώρα πια είναι καιρός να τους χαρίσουμε και τα δανεικά, επειδή, λέει, το 1953 οι Ευρωπαίοι χάρισαν τα χρωστούμενα των Γερμανών. 

Τι λέει ότι θα γινόταν; *Προσπαθώ* να φανταστώ ελληνικό κόμμα που θα έβγαινε δημόσια και θα υποστήριζε πως το αίτημα των Φινλανδών θα πρέπει να γίνει δεκτό, αλλά δεν μου προκύπτει τέτοια προοπτική. Εσείς ... περισσότερα »

.Κίνδυνος για «μοντέλο» Κύπρου στην Ελλάδα

*Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει. 

Εάν αυτό συμβεί αργότερα, τότε αυτομάτως θα διακοπεί η χρηματοδότησή της από τους πιστωτές* Το σχετικό «καμπανάκι» χτυπά σε εκτενή ανάλυσή της η Goldman Sachs, ενώ την ίδια ώρα η Moody's προειδοποιεί -εμμέσως, πλην σαφώς - με υποβάθμιση της οικονομίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως «πιστωτικά αρνητικό γεγονός». 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο βασικός κίνδυνος για τη χώρα μας δεν είναι αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλ... περισσότερα »

.Die Welt: Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

«Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, η οποία χαρακτηρίζει ως κρίσιμες τις «εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα και την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ». 

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο, «η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την πρώτη πράξη "μια νέ...περισσότερα »

.Αριστερά και μπουρζουαζία

*Η παράδοση* θέλει τα συντηρητικά κόμματα να διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τον κόσμο των επιχειρήσεων και αντιστοίχως τα σοσιαλδημοκρατικά να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν τείχη και διαχωριστικές γραμμές που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη επαφών, επικοινωνίας ενίοτε και επιρροής με αντίστροφες κατευθύνσεις. 

Ωστόσο είναι μια γενική τάση που καταγράφεται ιστορικά. Διαφορετική είναι η θέση της ριζοσπαστικής Aριστεράς, καθώς αποφεύγει σχέσεις με το κεφάλαιο και διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την καθαρότητα των θέσεών της ως μονοσήμαντου εκφραστή...περισσότερα »

.Ρίσκο εκλογής χωρίς συμφωνία...

*Η* *συζήτηση* για τον προϋπολογισμό ήταν εμφανώς μια «συζήτηση αμηχανίας» εν όψει εξελίξεων, που το βράδυ της Κυριακής δεν είχαν ακόμα «σταθεροποιηθεί». Δεν υπήρχε πλαίσιο. Εξ ου και οι.. σκιαμαχίες, οι «πυροβολισμοί στον αέρα», οι «ντροπαλές εξομολογήσεις» ορισμένων βουλευτών και το «ποτ πουρί» της θεματολογίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

 Ηταν σε κάθε περίπτωση μια κοινοβουλευτική διαδικασία εν αναμονή του Eurogroup και της συνάντησης Βενιζέλου - Σόιμπλε την Τετάρτη στο Βερολίνο. Ελειπε ο «οδικός χάρτης». *Τελικά* από το Eurogroup προέκυψε ένα πλαίσιο εξελίξεων, με πολλά α... περισσότερα »

.Η ώρα της ευθύνης

*Είναι* αναμφισβήτητη η κρισιμότητα της περιόδου την οποία διερχόμαστε. Και ίσως ποτέ άλλοτε τόσο διαφορετικοί οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που καλούμαστε να υπερβούμε ως λαός για να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα στα οποία έχουμε εμπλακεί τα τελευταία χρόνια. 

*Θα ήταν* ευτύχημα αν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είχαν συναινέσει σε μια κοινή προσπάθεια απαλλαγής από τα δεσμά του Μνημονίου και χάραξης της πορείας προς το μέλλον. Δεν στάθηκε, όμως, δυνατό και μήνες τώρα η χώρα ζει υπό την απειλή μιας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. *Χθες* η κυβέρνηση αποφάσισε...περισσότερα »

.Σταθερότητα, αλλά πώς;

*Εχουμε* μια σημαντική αλλαγή στο κυρίαρχο μέχρι σήμερα σενάριο: Σύμφωνα με αυτό, η επιτυχής διαπραγμάτευση με την τρόικα και η «έξοδος από το Μνημόνιο» ήταν η αναμενόμενη και αναγκαία προϋπόθεση, για να συγκροτηθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών και να αποφευχθούν οι εκλογές. 

*Σήμερα, μετά* τη διαπραγματευτική «εμπλοκή» και τη σχετικοποίηση των υπερβολών περί «εξόδου από την κρίση», το κυβερνητικό σενάριο «αναδομήθηκε». 

Σύμφωνα με τη «νέα εκδοχή», μόνο αν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, η χώρα αποκτά «ισχυρό χαρτί» διαπραγμάτευσης απέναντι στους δανειστές και... περισσότερα »

.Η αδιαλλαξία της Τουρκίας

*Δεν φαίνεται* διατεθειμένη η τουρκική πολιτική ηγεσία να παραιτηθεί από την αδιάλλακτη και αρνητική στάση της στο θέμα της Κύπρου, έτσι ώστε να διευκολύνει την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. 

Κι αν οι συνομιλίες του Βενιζέλου με τον ομόλογό του προϊδεάζουν για τις επικείμενες συνομιλίες Σαμαρά - Νταβούτογλου, είναι προφανές ότι οι προοπτικές για την άρση του αδιεξόδου κάθε άλλο παρά αισιόδοξες παραμένουν. 

*Η Τουρκία* δεν εννοεί να αποδεχθεί δύο δεδομένα τα οποία δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Το πρώτο είναι πως δεν υπάρχουν δύο κράτη στη μεγα...περισσότερα »