. Η αποτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Κώστας Γιαννακίδης 
Πώς θα αποτιμήσει η Ιστορία την πολιτική παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου; Είναι το ερώτημα από το οποίο ξεκινούν οι πολιτικοί επικήδειοι για αυτό και θα δεχθώ την ένσταση. 

Άλλωστε ο Βενιζέλος είπε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ότι αποχωρεί από την προεδρία, όχι όμως από την πολιτική. Και ήταν σαν να έλεγε, προς τον διάδοχό του, ότι το δικό του κάδρο θα έχει φωνή.

 Ο ΓΑΠ έφυγε, ο Σημίτης συνταξιοδοτήθηκε και ο Ανδρέας είναι μνήμη. Ο Βενιζέλος θα τριγυρίζει εκεί μέσα, με όσα είπε στο συνέδριο για τη μετεξέλιξη του κόμματος και την προοπτική της παράταξης. Όμως και ο ίδιος... περισσότερα »

.Η κληρονομιά ενός ηγέτη...

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ 
Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο συνήθιζε να λέει ότι «το μόνο που μας μαθαίνει η Ιστορία είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτε από την Ιστορία». Δεν μάθαμε, για παράδειγμα, αυτό που φώναζε από το 1975 στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: 

«Η πολεμική εναντίον της Δύσεως, Αμερικανών και Ευρωπαίων, γίνεται με το επιχείρημα ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι διά την πτώσιν της Δημοκρατίας στον τόπο μας και την τραγωδία της Κύπρου.

 Αι κατηγορίαι όμως αυταί, κατά την γνώμην μου, δεν είναι μόνο αβάσιμοι, είναι και πολιτικώς ύποπτοι. Υπεύθυνοι δι’ όλες αυτές τις συμφορές του Εθνους μ... περισσότερα »

.«Μπλέξαμε όλοι, τελικώς»... Ουδείς ανέμενε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργούσαν με τρόπο συμβατικό

ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
 Εξ ορισμού μια χώρα είναι ευνομούμενη, ευημερούσα και ευτυχής, όταν οι εξελίξεις που συμβαίνουν σε αυτήν δεν προκαλούν το ενδιαφέρον ξένων εφημερίδων, περιοδικών και τηλεοπτικών σταθμών. 

Η αρχή αυτή έπαψε να ισχύει για την Ελλάδα την τελευταία πενταετία και στη διάρκεια του τετραμήνου κατέστη θέαμα τηλεοπτικό, καθημερινό, ακαλαίσθητο, πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

 Ουδείς ανέμενε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργούσαν με τρόπο συμβατικό. Τα άτομα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική ομάδα αυτού του ιδιόρρυθμου πολιτικού σχήματος λειτούργησαν μονίμως... περισσότερα »

.Νικητές και νικημένοι θα κερδίσουμε μαζί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ 
Συγχωρέστε με που θα ξεκινήσω με κάποια νούμερα, αλλά έχει, νομίζω, σημασία να γραφούν σήμερα. Τις εκλογές του 2004 η Ν.Δ. τις κέρδισε έχοντας ψηφισθεί από 3,36 εκατομμύρια πολίτες και το ΠΑΣΟΚ, που τη διαδέχθηκε το 2009, ψηφίστηκε από 3 εκατ. πολίτες. 

Η Ν.Δ. κατέρρευσε τότε λαμβάνοντας 2,29 εκατ. ψήφους. Συγκεκριμένα, τον κ. Καραμανλή ψήφισαν 2.295.719 πολίτες. Ξέρετε με πόσες ψήφους κυβερνά ο κ. Τσίπρας; Με 50.000 λιγότερες από αυτές που συνετρίβη ο κ. Καραμανλής το 2009. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ακριβώς 2.245.978 ψήφους. Ο πρόλογος δεν... περισσότερα »