.Διλήμματα υπάρχουν!

«Σταθερότητα ή περιπέτεια» - «Σαμαράς ή Τσίπρας» είναι το εκλογικό δίλημμα όπως το θέτει η ΝΔ. «Ελιά ή χάος» αντιτείνει το ΠΑΣΟΚ συνδέοντας την κυβερνητική σταθερότητα με τις επιδόσεις του στις ευρωεκλογές. «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ» πλειοδοτεί η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζοντας ενδεχόμενη εκλογική της νίκη με την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Και οι τρεις πρωταγωνιστές του πολιτικού παιχνιδιού δεν διεκδικούν τη θετική, αλλά την αρνητική ψήφο. Ο πρωθυπουργός επενδύει στο φόβο για το τι μπορεί να φέρει η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επενδύει στο φόβο για την κατάρρευση της κυβέρνησης και για τις πρόωρες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύει στο φόβο για τη συνέχιση της λιτότητας.

Επομένως, στις 25 Μαίου καλούμαστε να διαλέξουμε τι φοβόμαστε περισσότερο, ελπίζοντας ότι θα μας βρει το μικρότερο κακό.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έχει διδάξει ότι η ελπίδα είναι αναγκαία (και σε περιπτώσεις όπως η δική μας): «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».